analytics

Enqvist, Soltin, Nyman - mieletön perheyhteisö

Sukututkimusohjelmistot eivät pysty mielestäni kuvantamaan tarpeeksi hyvin mm. seuraavanlaista perhettä;



Kaikki neljä henkilöä ovat myös keskenään sukua toinen toisilleen - yksi heidän yhteisistä esivanhemmistaan oli Karjalohjan Katteluksen ratsutilan isäntä Sven Eriksson, joka syntyi Ruotsissa joskus 1530-luvulla. Hänen jälkeläisinsä olivat rusthollareita mm. Tallaan kylässä ja heidän valtakautensa siellä päättyi vasta vuoteen 1913.

Tämä nelikon keskinäiset suhteet ovat jo sinänsä kiehtovia, mutta käytännön tasolla olen miettinyt heidän lastensa käsityksiä omasta perheestään. Miten he kokivat äiti- tai isäpuolensa ja oman sukulaisuutensa.....

Tarkemmat tiedot perheestä ja sen jälkeläisistä 1900-luvun alkupuolelle saakka saa kotisivuiltani Tallaan linkin kohdalta.

Eräässä toisessa tapauksessa olen löytänyt viiden henkilön keskinäisen avioitumiskeitoksen, mutta siinä tapauksessa osa heistä ei ole sukua toisilleen. Joka tapauksessa tämän kaltaiset havainnot ovat erittäin mielenkiintoisia. Olen usein harmitellut, että mm. pitäjänhistoriikeissa ei puhuta juuri koskaan nepotismista, suvun sisällä tapahtuvasta vallanjaosta. Tämä sisäänlämpiävyys voisi selittää monet päätöksenteon kriteerit ulkoisia seikkoja paremmin. Olen odottelut akateemisia väitöskirjoja tästä aiheesta. Useilta postituslistoilta tunnettu sukututkija Juhani Pesu on omissa Ruotsinpyhtään tutkimuksissaan korostanut nimenomaan keskenään sukua olevien ihmisten toimintaa omaisuuden hallinnasta käytävissä kiistoissa ja päätöksissä. Onhan ilman muuta ollut selvää, että maaomaisuutta ja kiinteistöjä on kannattanut viimeiseen asti pitää saman suvun sisällä kuin lähteä myymään tahi luovuttamaan niitä tyystin tuntemattomille.



Kuuntelussa Robert Plant : The Principle of Moments albumi

1 kommentti:

  1. Omaisuuden säilyttaminen suvussa suvun sisällä nainnin kautta on edelleen
    mita yleisintä täällä Orientissa. Ei ole ollenkaan harvinaista, etta
    jopa serkukset ovat aviossa keskenään.

    Sama pätee täysin esivanhempiimme. Tosin laki on eriaikoina asettanut
    tiettyjä rajoituksia "sisäsiittoisuudelle". Lakia on aina kuitenkin ollut
    mahdollista kiertaa hakemalla esim. poikkeuslupia aina kuninkaalta asti jos
    on tarvis ja etenkin jos "mammona" on sitä vaatinut.

    Serkusaviot olivat harvoin rakkaudesta, vaan pääsääntoisesti suvun
    sanelemia.

    Parhain terveisin

    Juhani

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus