analytics

Hurjapää Linden ja rahvaaseen vajonnut aatelisneito

Ruotsista Kiskon pitäjän Leilän kylään taivaltanut aatelissuku von Lund alkoi 1700-luvun lopulla menettää otettaan entisestä maineestaan. Toki suvun Turkuun ja Uuteenkaupunkiin sekä takaisin Ruotsiin lähteneillä sukuhaaroilla riitti varallisuutta ja mukavia porvarinpäiviä.

Sen sijaan kotipitäjän Kiskoon jääneillä ei aina käynyt yhtä hyvä onni. Eräs heistä oli vuonna 1813 syntynut Justina Lundborg, jonka isä Israel oli tosin syntynyt Pöytyällä. Justina isoisä Gustaf oli tuohon aikaan ao. pitäjän nimismiehenä. Israel palasi sitten aikanaan Kiskoon, missä hänet mainitaan nimismiehenä. Hän asui perheineen Hongiston kylässä torpparina.

Sieltä Justina lähti aikanaan Salon Moision kylän Meritaloon piiaksi. Meritalossa oli samaan aikaan renkinä muuan Gustaf Wilhelm Linden. Nuoripari tutustui ja vuonna 1842 vietettiin sitten häitä. Lapsia perheeseen ilmestyi neljä perheen asuessa ensin vuoteen 1846 Meritalossa, sitten Salon kauppalassa. Viimeistään vuodesta 1858 lähtien Gustaf mainitaan Nokan talon Mäkilän torpparina.




Gustaf Wilhelm ei varmaankaan ollut niitä Salon kaupungin rakastetuimpia asujaimia. Jo vuonna 1841 hänet oli tuomittu Turussa sakkoihin ei-toivotun henkilön ja pantattujen tavaroiden piilottelusta. Samoin hän sai jossain välissä tuomion väkivaltaisuudesta ja kiroilusta sekä vuonna 1849 juopottelusta. Seuraavallakin vuosikymmenellä Gustaf Wilhelm vieraili ainakin kahdesti käräjillä.






Justina Lundborgin kanssa lapsia tuli siis neljä. Heidän myöhempiä vaiheitaan en ole tutkinut. Rippikirjoissa Gustaf Wilhelmin syntymäaikana on vuosi 1820 ja paikkana Uskela. Ilmeisesti hänen vanhempansa olivat Salon Fulkilan kylän torppari Aron Michelsson ja vaimonsa Maja Lisa Matsdotter.
Tämä satunnainen löytö Salon rippikirjasta aiheutti sitten eräitä mielenkiintoisia korjauksia kotisivultani löytyvään von Lund -taulustoon. Niistä lisää myöhemmin tällä viikolla. Itse korjaukset ja lisäykset löytyvät ao. tauluihin.

Terhi A:lle jälleen kerran suuri kiitos rippikirjamerkintöjen lukuavusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus