analytics

Näppisen Jere

Siuntion Skäddarskogin eli Lievön Näppisen tilalle muutti vuonna 1816 Jeremias Salonius Suomusjärven Salitun rusthollista. Hän oli nainut Näppisen rusthollarin, Henrik Levoniuksen tyttären, Gustava. Gustavan äiti oli Ulrika Långström, joka oli kotoisin Kirkkonummen Långstrandin rusthollista. Äidinäiti Maria Christina Rautell taasen oli Pohjan pitäjän Trädbollstadin rusthollari Johan Rautellin tytär.

Långstrandin omistajasukuihin kuuluivat mm. alunperin lähtöisin olleet Thauvoniukset.
Levoniukset puolestaan olivat olleet Näppiksellä jo vuosikymmeniä. Henrikillä ja Ulrikalla oli yhteensä kuusi lasta, mutta Gustavaa lukuunottamatta he kaikki kuolivat pieninä. Murheellisinta aikaa oli elokuu vuonna 1811. Kaksi lapsista kuoli saman päivän aikana ja kolmas vielä saman viikon aikana. Näin eloon jäi ainoastaan em. tytär Gustava.


Hänelle löytyi puolisoksi 22 vuotta vanhempi rusthollarinpoika Jeremias Salonius Suomusjärven Salitusta. Pariskunta avioitui marraskuun alussa 1815. Avioliitto oli lapseton.

Jeremias Sale(o)nius eli ajankohtaan lähden iäkkääksi eli 84-vuotiaaksi. Hänen takorautainen muistoristinsä seisoo yhtä Siuntion keskiaikaisen kivikirkon vieressä, pensaiden kätkössä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus