analytics

Hankalasti jäljitettävä herra Walvelin

Lohjan Karkalinniemenssä sijaitseva Torholan talo saattaa juontaa nimensä muinaisesta viikinkien Thor -jumalasta. Nimi Torhola on varmaan monelle tuttu Suomen suurimman luolan nimenä - tämä onkalo sijaitsee Lohjanjärven rannalla, vain muutaman sadan metrin päässä itse talosta.

Olen aiemmin kirjoittanut Torholan 1700- ja 1800-lukujen isännistä. Tuo tarina päättyi 1830-luvulle, mutta Digiarkistoon ilmestyneiden uusien Lohjan rippikirjojen ansiosta mielenkiintoni kohdistui jälleen Torholaan. Vuodesta 1839 lähtien vanha isäntä Johan Enqvist puolisonsa Hedvig Olinin kanssa asuu edelleen talossa, mutta uudeksi isäntäpariksi ovat tulleet Suomusjärveltä Efraim Walvelin ja vaimonsa Johanna Wilhelmina Ilenius.

Suomusjärvellä Efraim oli ollut Häntälän Sakon talon lampuotina. Vaimon isä Thomas Ilenius taasen oli Johannan syntymän aikaan Halikossa pitäjänapulaisena, mutta oli sittemmin muuttanut Suomusjärvelle kappalaisen virkaan vuonna 1807. Siellä hän myös kuoli syyskuussa 1818. Viisi vuotta myöhemmin Johanna Wilhelmina meni naimisiin Helsingissä tuolloin asuneen muurari Walvelinin kanssa.


Lohjan rippikirjojen mukaan Efraim oli syntynyt 9.3.1798 Kiskossa. Suomusjärvi oli Kiskon kappeliseurakunta ja niinpä kastettujen luettelon perusteella on helppo löytää helsinkiläistyneen muurarimme sukuperä. Hän oli syntynyt Laperlan kylän Mattilan talossa isäntä Johan Erikssonin (s. 22.10.1745) ja tämän toisen vaimon, Kiikalan Pirilän kylän Ruskolta kotoisin olleen Hedvig Eriksdotterin (s. 22.2.1763) nuorimpana lapsena.

Erikoisen sukunimen käyttöön en ole toistaiseksi löytänyt mitään luontevaa selitystä. Lohjan rippikirjan mukaan perheen kaikki lapset syntyivät kuopusta lukuunottamatta "Kiskossa". Luultavasti tässä tarkoitetaan nimenomaan Suomusjärveä, mutta pitäjän kastettujen luettelosta heitä ei vuonna 1836 syntynyttä Wilhelmiä lukuunottamatta löydy. Myöskään Lohjalla syntyneen nuorimman lapsen kastemerkintä tuntuisi puuttuvan luetteloista.


Olin jo vuosia sitten törmännyt tämän perheen esikoiseen, vuonna 1823 syntyneeseen Josefa Wilhelminaan. Hänet vei vihille marraskuussa 1848 Karjalohjan Makkarjoen Isotalon lampuoti Gustaf Fjellberg. Josefa kuoli ilmeisesti vuoden 1860 paikkeilla, koska Gustaf meni uusiin naimisiin seuraavana vuonna. Gustafilla ja Josefalla oli kolme lasta, joista ainakin kaksi menehtyi pienenä. Esikoistytär Ulrika Wilhelmina F. meni vuonna 1881 naimisiin Helsingissä työmies Henrik Emil Lindgrenin kanssa.

Torholan talon omistajuus vaihtui jatkossakin ja vuoden 1931 Suomen Maatilat -kirjasarjan ensimmäinen osa tiesi tilan olleen vuodesta 1911 lähtien Juho ja Martta Metsälän (os. Leman) omistuksessa. Isäntä Juho Fredrik oli syntynyt Karjalohjalla 1880 ja hänen isänsä Erik Gustaf Johansson oli tullut Torholan omistajaksi 1894. Äiti Ida Sofia Ekqvist oli kotoisin Karjalohjan Härjänvatsan kylän Vikkaraisten talosta.

Juho Fredrik Metsälän sisko Matilda Johansson oli naimisissa Kaarlo Mattilan kanssa ja emännöi Sammatin Niemenkylän Mattilan taloa. Martta Lemanin sisko Elsa oli aviossa Werner Joenpellon kanssa, jonka veljentytär oli Lohjaa ja Sammattia teoksillaan tutuksi tehnyt kirjailija Eeva Joenpelto.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus