analytics

Peloittava pykälä

Historiantutkija ja vapaaherra Ernst Gustaf Palmen syntyi 26.11.1849 Helsingissä professori ja vapaaherra Johan Philip P:n ja vaimonsa Emilia Fredrika Adolfina Sallmenin perheeseen. Isä Johan Philip oli ollut aiemmin naimisissa Johanna Charlotta Bonsdorffin kanssa, mutta tämä avioliitto oli päättynyt vaimon kuolemaan. Kesäkuun viimeisenä päivänä 1848 Johan Philip sitten vei vihille Hämeenlinnan Luhtialan Katajiston tilalta kotoisin olleen Emilia Sallmenin.

Emilian esivanhempien joukosta löytyy mm. Bonsdorff-, Maexmonta- ja Gadd -sukuja. Sallmen eli Salmenius -suvun kantaisänä voidaan pidetään Salmin pitäjän kirkkoherra Petteriä, Petrus Gregoriia, joka pääsi ylioppilaaksi Turussa 15.3.1671. Hän oli naimisissa Brita Argillanderin kanssa ja tästä aviosta oli ainakin neljä täysi-ikäiseksi elänyttä poikaa. Isänsä kaima Petter Salmenius kuoli hetikohta ylioppilaaksi tulonsa jälkeen, mutta kolme muuta poika eteni pappisuralla eri puolilla itäistä Suomea.

Seuraava pieni tarina onkin nähtävä tätä vankkaa säätyläis- ja aatelistaustaa vasten;

Kun ylioppilaat 1900-luvun alussa puuhasivat suurta nimien suomalaistamista, yritettiin saada huomattavia miehiä mukaan, jotta asiasta kehittyisi todellinen kansanliike. Niinpä Suomalaisen Nuijan poikia kävi myös professori, vapaaherra Ernst Gustaf Palmeninkin puheilla yrittämässä taivuttaa häntä mukaan.

Ukko Palmen näkyy kuitenkin valmistautuneen tämän käynnin varalle. Hänen kerrotaan ottaneen hyllyltä vanhan lakikirjan, selailleen sitä ja lukeneen pojille seuraavan peloittavan kohdan;

"Jos aatelismies muuttaa nimensä, hänet hirtettäköön."

Siihen oli päättynyt tuo vastaanotto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus