analytics

Kun isoisän isoisä sähkövalon näki

Maaliskuussa 1882 Tampereen puuvillatehtaalla testattiin ensimmäisen kerran sähkövaloa, joka oli tuohon aikaan varsin tuore keksintö. Noin 150 "liekkiä" oli viritetty tehtaalla ja ne olivat "erinomaisen walkoisenhohtawia ja kirkkaanheleän näköisiä", kuten Aamulehdessä kerrotttiin.

Valo oli kaasuliekkiä voimakkaampi, vaikka "motorillisen woiman suurinta määrää ei hihnojen liikkumisen takia käytetty". Liekkin valovoiman arvioitiin vastaavan noin 50 steariinikynttilän tehoa.

Koska koekäyttö onnistui erinomaisesti, aikoi puuvillatehdas asennuttaa jatkossa sähkövalon koko tehdaskiinteistöön. Käyttövoimaksi valaistukselle tulee 100 hevosvoiman turbiini, jonka kustannusarvio oli 35,000 silloista markkaa. Karkeasti arvioiden tuo summa vastaa noin 145,000 euroa, joten investointi on ollut huomattava.

Sähkölamput, joita vielä tuolloin kutsuttiin lyhdyiksi, maksoivat 7,50 markkaa kappaleelta. Niitä toimitti ranskalainen yritys, jonka arveltiin jatkossa pudottavan hinnan noin viitosen kieppeille. Kun käyttöikä oli noin yksi vuosi, laskettiin sähkövalon kustannusten olevan noin kolmanneksen kaasuvalaistuksesta.

Kuvassa Thomas Alva Edison miettii eri ratkaisuja keksimälleen hehkulampulle - teoksesta
The Edison effect

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus