analytics

Kauppias Blomroosin muistolle

Turussa vuonna 1823 merimiehen poikana syntynyt Isak Blomroos ryhtyi jo nuorella iällä erään kauppiaan palvelukseen. Vaikka Blomroos jo sai porvarioikeudet jo vuonna 1858, jatkoi hän edelleen saman työnantajan palveluksessa työskennellen tässä itselleni tuntemattomaksi jääneessä yrityksessä yhteensä noin 20 vuoden ajan.

Lopulta 1863 Isak Blomroos avasi oman kaupan, joka oli ajalle tyypillinen ruokapuoti. Sen valikoimista kauppiaamme mainosti 1870-luvulle tultaessa erityisesti alkoholijuomia. Esimerkiksi tammikuussa 1871 Blomroosilla oli tarjota ostajilleen Norjan isoja ja pieniä sillejä, ladottuja Ahvenanmaan silakoita, Riikan itäviä pellavansiemeniä sekä ennen kaikkea kirsikkaviiniä pullottain tai kannuttain monessa lajissa. Tämän viinin oli valmistanut herra Melcherson, jonka tehdas oli kapteenska Jakobssonin talossa Linnankatu 28:n kohdalla. Lisäksi hyllyistä löytyi portviiniä 1,50 markalla "poteli" tai viidellä markalla kannu.

Luottamustoimenaan Blomroosilla oli ainakin kaupungin vaivaishoitokunnan hallituksen jäsenyys. Hänen vastuulleen kyseisen hoitokunnan "tarkkausmiehenä" kuului Turun neljäs piiri, johon sisältyi mm. entinen Luostarinkortteli. Lokakuussa 1874 pidettiin Tuomiokirkon sakaristossa kirkonkokous, jossa mm. vaivaishoitokunnan hallituksessa säädetyt kolme vuotta istuneet jäsenet piti vaihtaman tuoreisiin voimiin. Näiden joukossa oli myös kauppias Blomroos apteekkari Harbergin, salvumestari Ileniuksen ja kauppias Lindroosin kera.

Muutamia vuosia myöhemmin, 1879, alkoi Blomroosin terveys reistailla ja lopulta hänestä tuli lähes liikuntakyvytön. Viimeiset vuotensa hän vietti oman perheensä hoivassa. Kun Isak Blomroos menehtyi vuoden 1892 lopulla, muisteltiin häntä vanhan ajan porvarina, vähäpuheisena ja vaatimattomana. Häntä jäivät lähinnä kaipaamaan leski Katharina Löfgren ja kahdeksan lasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus