analytics

Kirveestä

Olof Kirves, Olaf Kerves, oli rälssimies, mutta hänestä tai hänen suvustaan ei ole jäänyt kovin paljon tietoja jälkimaailmalle. Suku lienee ollut lähtöisin Nousiaisten Nummen kylän Kirvelän talosta. Olofin äidinisä oli ehkä se Olof Kirves, joka mainittiin jo 1405 seitsemäntenä lautamiehenä Nummen kylässä pidetyillä Maskun, Nousiaisten ja Lemun kuninkaankäräjillä, sekä rälssisäätyisenä katselmusmiehenä Turussa n. 1420 ja 1423.


Olofin vaimo oli 1458 mennessä Marta Nilsintytär, joka eli vielä 1469. Martan aikaisempi mies oli mahdollisesti Klaus Bidz.

Olof vahvisti 1458 anoppinsa Perniön Kyynämäen lahjoituksen Naantalin luostarille ja luovutti 1469 äitinsä Katarinan ja vaimonsa suostumuksella langolleen Turun tuomiorovastille Maunu Särkilahdelle perimänsä Nummen maat, saaden vastineeksi vaimonsa suvun Taivassalon Särkilahden eli Särkilän kartanon. Olof oli ensimmäisenä maakatselmusmiehenä Laitilassa 1462 ja lautamies Turun maaoikeudessa 1476.

Olofin isän nimi on epävarma. 1600-luvulta löytyy kaksi asiakirjajäljennöstä, joista jompi kumpi voisi valaista asiaa. En-simmäisen jäljennöksen alkuperäisteksti on vuodelta 1468; siinä on Marta Nilsintyttären miehen nimi ensin pyyhitty yli ja päälle kirjoitettu patronyymi "Pertonpoika". Toisen jäljennöksen alkuteksti on vuodelta 1498 ja siinä mainitaan Olof Kirveen lapset; Olofin patronyymi on nyt "Turesson".

Mahdollisesti solmi Olof vielä toisen avioliiton. Olofin ja Martan lapset suorittivat perinnönjakoa 1496. He olivat:

1.?Olof Kirves, clericus aboensis, joka 1475 haki paavilta erikoislupaa toimia pappina, koska 12-vuotiaana oli aiheuttanut koulukaverilleen silmävamman.

2.Elin Olofintytär, eli vielä 1504, peri Taivassalon Tammiston ja Kemiön Maakilan, pso. Turun porvari Hans Pederinpoika.

3.Karin Olofintytär, eli vielä 1496, peri mm. Särkilahden kartanon, pso. (1.pso. ehkä porvari Olof Turenpoika) turkulainen porvari Nils Pederinpoika.

4.Olof Kirves, pso. Margareta (Finskala).

5.?Magnus.
 
Kuvassa vaakunoita Taivasssalon kirkossa, maalattu n. 1467-70. Ylinnä Nils Olofinpoika Stiernkorsin ja vaimo Elin Nilsintytär Tavastin, toisena Nils Månsinpoika Tavastin ja hänen Scheel-sukuisen vaimon, kolmantena Turun vouti Karl Ragvaldin-pojan (villisika), sekä alimpana Olof Kirveen (väärin maalattu) sekä hänen vaimonsa suvun vaakunat.





Kiitos RR!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus