analytics

Erään suutarinsällin kohtalo Turussa

Viimeisen vuoden aikana minulla on ollut suuri ilo olla mukana metsästämässä erään tietyn henkilön mahdollisia elossa olevia jälkeläisiä. Tämän tapaisessa työssä on tietysti seurattava kaikkia kyseessä olevan naisen sisaruksia ja tutkittava, onko heillä jälkikasvua.

Tästä kokonaisuudesta joskus myöhemmin lisää, mutta kirjaan tähän vähän omaksikin tiedoksi kyseisen henkilön pikkuvelipuolen onnettoman kohtalon.

Axel Gabriel Wahlström syntyi Turussa vuonna 1859 kaupunginmittari Gabriel W:n ja hänen toisensa vaimonsa, Eva Kristinan kolmesta lapsesta keskimmäisenä. Turun rippikirjoja löytää netistä vuoteen 1865 saakka, jonka jälkeen olen joutunut turvautumaan muihin sähköisiin lähteisiin. Niistä toimi parhaiten tällä kertaa Historiallinen Sanomalehtiarkisto.

http://wiki.narc.fi/portti/images/2/25/Autonomian_ajan_joukko-osastot.pdf
Sanomia Turusta -lehden syyskuinen numero vuodelta 1881 luettelee Turun kaupungissa asuneita asevelvollisia ja heidän joukostaan löytää myös leipojanoppilas Axel Gabriel Wahlströmin. Tarkempia tietoja hänen työpaikastaan en ole etsinyt, mutta reilun vuoden päästä sanomalehti Hämäläinen tietää kertoa leipojanoppilaan kohtalosta surullisen tarinan,

Miehemme joutui kuin joutuikin sotaväkeen. Palveluspaikkana oli Turun tarkk'ampujapataljoonan 4. komppania. Tammikuun 26. päivänä, joka oli perjantai, lähtivät komppanian miehet aamuisella pitämään vahtia. Jokaisella jaettiin 15 patruunaa tätä tarkoitusta varten. Hieman tämän jälkeen valitti Axel Gabriel tuntevansa itsensä sairaaksi ja sai luvan jäädä kasarmille.

Kun hän oli jäänyt yksin huoneeseen, otti hän kiväärinsä, käänsi sen piipun rintaansa vasten ja laukaisi. Luoti meni ruumiin läpi osuen seinään ja kimmahtaen siitä lattialle.

Syytä itsemurhaan ei koskaan saatu selville varmasti, mutta Axel Gabriel Wahlström oli aikaisemmin tuomittu 12 kuukauden vankeuteen sotilaspalveluksessa tekemistään rikoksista. Tuomio ei oltu pantu täytäntöön, sillä Wahlström oli tehnyt valituksen senaatille. Toisaalta hänet oli ehditty haastaa sotaoikeuteen kokonaan uusista rikoksista. Mainittakoon vielä, että jossain välissä leipominen oli saanut jäädä ja Axel Gabriel oli siviiliammatiltaan suutarinsälli.


Autonomian aikamme sotalaitoksen järjestäytymiseen voit perehtyä oheisen Arkistolaitoksen tekemän kuvan kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus