analytics

Kirkkoherra Horteliuksen kirje rovasti Melartopeukselle vuonna 1753

Tammikuun lopussa 1753 päätti Marttilan kirkkoherra Juhana Hortelius kirjoittaa Uskelan rovastille, Carl Melartopeukselle seurakuntansa oloista;

"Vanhemmat opettavat lapsilleen Jumalan sanaa ja -pelkoa, kuten pidetyillä lukusilla voidaan huomata. He opettavat lapsilleen myös käsitöitä, ja taitoja kaikissa sellaisissa töissä, jotka sekä heille itselleen että lapsille ovat hyödyksi tässä elämässä. Mutta muuan osa lapsista kuolee jo ensivuosinaan ja suurimpana syynä tähän kuolevaisuuteen on heikko ravinto, joka pääasiassa on valmistettu tampuista, oljista, vehkasta, puunkuorista ja kaikellaisista ruohoista ja yrteistä. Tällaista ravintoa täytyy kansan syödä; ravintoa, joka paremmin sopisi eläimille kuin ihmisille. Sen vuoksi äitien maito on perin heikkoa ja sen vuoksi pienokaiset menehtyvät ja kuolevat."

Hortelius jatkaa kirjettään kertomalla seurakuntansa kirkoista ja muista merkittävistä asioista.;

"Pitäjän, jota kutsutaan Pyhän Martin pitäjäksi, sanotaan saaneen nimensä Piispa Martinuksen mukaan, jonka kerrotaan täällä syntyneen. Kutsutaan myös Uudeksikyläksi, ruotsiksi Nyby valtaneuvos Pietari Brahelle aikoinaan kuuluneen Säteritilan Euran mukaan, joka nykyään kulkee nimellä Juva ja on kuninkaallisen Henkirakuunarykmentin ja Maskun kihlakunnan komppanian kapteenin puustellina.

Kerrotaan Emäkirkon sekä Euran kappelin perustetun jo paavilaisuuden aikana, mutta Karinaisten vasta muutama vuosi sitten, ennen Kustaa Adolfin aikaista Saksan sotaa. Euran kappeli kai saanut nimensä Euran kylästä; Karinaisten kappeli Karinaisten kylästä.
Emäkirkko sijaitsee pitäjän sivulla. Kun matkat sinne ovat pitkiä ovat kappelilaiset siis rakentaneet itselleen kirkkoja, joissa he palvelevat Jumalaa. Sen lisäksi käy näissä kirkoissa paljon muittenkin pitäjäin asukkaita; käy somerolaisia, lietolaisia ja pöytyäläisiä.

Pitäjässä löytyy neljä saarnapaikkaa eli kirkkoa; emäkirkko, jossa joka pyhä saarnataan; Euran kappelin kirkko, jossa joka kolmas pyhä ja Karinaisten kappelin kirkko, jossa joka neljäs pyhäpäivä pidetään Jumalan palvelusta. Tämä on niin sovittu opettajien ja kuulijoiden kesken, sopimus jonka sittemmin on säännöksi vahvistanut Turun korkea-arvoisa Tuomiokapituli. Neljäs kirkko sijaitsee Kosken kappelissa, jossa saarnataan myös joka pyhä ja jossa on oma kappalainen.

Kirkonkirjoja on täällä alettu pitää vasta vuodesta 1696. Mainitusta vuodesta, vuoteen 1749 asti on syntyneitten luku kaksituhatta sata kolmekymmentä neljä (2134), kuolleiden luku tuhat neljäsataa kaksi (1402). Kuitenkin on huomioon otettava, että isonvihan aikana hyvin harvat merkittiin kirkonkirjoihin."


Tekstien suomennos E. Sjöman; Puolituhatta vuotta - Muistelmia Marttilan Seurakunnista 1409-1909.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus