analytics

Vastasyntyneen kohtalo Somerniemellä

Somerniemen kappeliseurakunnassa paljastui lokakuussa 1899 lapsenmurha. Someron piirin nimismies lähetti tuolloin Nummen pitäjän Leppäkorven kylässä asuneen piika Vilhelmiina Lehtosen lääninvankilaan poliisitutkinnassa esiin tulleiden seikkojen takia.

Piika Lehtonen oli kuulusteluissa kertonut, että hän oli ollut kylässä Oinasjärvellä äitinsä Vilhelmiina Dahlin luona ja synnyttänyt lokakuun kolmannen päivän iltana kello yhdeksän maissa kamarin lattialle elävän tyttölapsen. Koska Vilhelmiina oli tuolloin omien sanojensa mukaan "kowin kipeä ja heikko", hän vähän toivuttuaan nousi sänkyyn nukkumaan jättäen vastasyntyneen yksin lattialle. Kun hän sitten seuraavana aamunna kymmenen maissa nousi ylös, oli lapsi kuollut.

Vilhelmiina kääri ruumiin vaateriepuihin kätkien sen äitinsä tuvan permannon alla olleeseen perunakuoppaan. Sieltä hän vei käärön parin päivän päästä läheiselle Aliniityn pellolle piilottaen sen siellä turpeiden alle. Sieltä poliisit myös löysivät ruumiin.

Luonnollisesti asiassa toimitettiin täydelliset tutkimukset sekä äidin että lapsen osalta ja lopputuloksena Vilhelmiina Lehtonen lähetettiin kärsimään rangaistusta Hämeenlinnan kuritushuoneeseen. Sieltä hän pääsi ehdolliseen vapauteen senaatin määräyksellä helmikuun 22. päivänä vuonna 1904.


Vilhelmiina Lehtonen oli saanut yhden aviottoman lapsen jo syyskuussa 1897. "Äpärä" Emi Aksel syntyi äidin ollessa piikana Nummen Oinolan kylän Nupuisen talossa. Vilhelmiina itse oli syntynyt Somerniemen Oinasjärven Kuritun talon Dahlin torpassa vuonna 1869. Äiti Vilhelmiina Erkintyttären vanhemmat olivat torppari Erkki Heikinpoika Dahl ja vaimonsa Anna Liisa Matintytär. Erkki oli patronyymistään huolimatta avioton lapsi, jonka äiti oli sotilas Ahlrothin tytär Stiina Oinasjärveltä. Anna Liisa oli taasen Kosken Tl kappeliseurakunnan Halikkolaisten kylän Pietilän talollisen, Matti Juhonpojan ja vaimonsa Leena Heikintyttären lapsi. Sekä Erkki että Anna Liisa olivat syntyneet vuonna 1812.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus